Hľadáš kávu, ktorá ťa nakopne a zároveň osvieži ako marakuja? Tak potom skús Kolumbiu El Indio! Táto paráda ťa očarí sladkou chuťou marakuje, sviežimi pomarančmi a jemným tónom bielych hrozien. Naviac si s ňou môžeš vychutnať aj dobrý pocit z podpory lokálnej komunity, pretože pochádza z farmy Planadas v Kolumbii, ktorý podporuje program El Indio. Je ideálna na ráno, keď potrebuješ nakopnúť a zároveň si dať niečo osviežujúce. Alebo si ju daj kedykoľvek počas dňa, keď máš chuť na ovocnú bombu plnú chuti. ☕
Chcem ochutnať El Indio!
Nehľadajte ďalej! Dozviete sa o dokonalom recepte na prípravu výberovej kávy KOLUMBIA EL INDIO s V60? Krok za krokom vám vysvetíme, ako si vychutnať šálku plnú chuti a arómy.
Potrebujete:
- výberovú kávu EL INDIO
- stopky
- váhu /Timemore Black Mirror Basic Plus - so zabudovanými stopkami/
- rýchlovarnú kanvicu
- mlynček na kávu
- papierový filter V60
- V60 + decanter
- lyžičku
- hrnček alebo inú nádobu, do ktorej káva prekvapká
Rýchly postup:
- káva: 17,5 g
- mletie: 17 klikov (Comandante mlynček) 8,5 (Mahlkönig)
- voda: 79 °C
- 90 ml vody po dobu 35 sekúnd
- doliať do 180 ml do času 50 sekúnd
- doliať do 220 ml, nechať stiecť cca 2:30 min.
Postup:
- Výberovú zrnkovú kávu pomelte tesne pred začiatkom lúhovania. Na prípravu šálky kávy vám postačí približne 17,5 gramov kávy.
- Vložte papierový filter do prekvapkávača a prepláchnite ho horúcou vodou. Zbavíte filter tak „papierovej chuti“ a navyše ho zohrejete. Nezabudnite zo spodnej nádoby vyliať vodu :)
- Začnite pomaly krúživými pohybmi liať horúcu vodu, pokúste sa teplotu vody dodržať. Ak by bola príliš horúca, káva bude horká a prelúhovaná. Ak príliš studená, káva bude slabá a kyslá. Nelejte ju však po vrch, iba 90 ml vody.
- Jemne premiešajte kávu, aby sa všetky zrná rovnomerne navlhčili. Rýchlosť prisposôbte tak, aby ste nevyliali.
- Po premiešaní nechajte približne 35 sekúnd „kvitnúť“. Tento čas počítajte už od prvého dotyku vody s kávou. Kvitnutie sa prejavuje jemným bublinkovaním, čím sa z kávy uvoľňuje nadbytočný oxid uhličitý, ktorý vzniká pri pražení. Vďaka tomu vyniknú v nápoji všetky chute.
- Po vykvitnutí dolejte krúživým pohybom do 180 ml vody do času 50 sekúnd. Dolejte do 220 ml a nechajte stiecť cca 2:30 min.
- Celá príprava by nemala trvať dlhšie ako 3 až 4 minúty.
Ako zistíte, že ste kávu cez hario V60 pripravili správne? Po prekvapkaní všetkej vody nájdete na dne papierového filtra kávové zrná v rovine a v jednom celku. Po stranách papiera by mali zostať len nebadateľné malé čiastočky.
Tipy:
- Pre dosiahnutie najlepších výsledkov používajte čerstvo praženú kávu a kvalitnú vodu.
- Experimentujte s hrubosťou mletia a časom lúhovania, aby ste našli chuť, ktorá vám najviac vyhovuje.
- Vychutnajte si hneď po prekvapkaní, kým je káva čerstvá a plná chuti!
Pripravte si vašu šálku filtrovanej kávy s úsmevom na tvári!