Predstavte si, že by ste si mohli vypestovať vlastný kávovník priamo doma. Nie je to len rastlina, ale živý organizmus, ktorý vám prinesie radosť, krásu a možno raz aj vašu vlastnú, doma vypestovanú šálku kávy. Pestovanie kávovníka nie je len o záhradkárčení – je to cesta trpezlivosti a starostlivosti, ktorá vás spojí s prírodou a ukáže vám fascinujúci životný cyklus kávy od semienka až po zrnko.
Káva nezačína ako malé hnedé zrnko, ktoré si sypeme do kávovaru. Na začiatku je to ovocie – nádherná kávová čerešňa, ktorá sa podobá na tú, ktorú poznáme zo stromov v našich záhradách. Spočiatku je zelená, ale postupne mení farbu na sýtočervenú, purpurovú alebo dokonca žltú – v závislosti od odrody. A práve v tejto čerešni sa ukrývajú dve zelené semienka, ktoré sa po dôkladnom spracovaní menia na známe kávové zrná.
Kávovníky sa pestujú vo vlhkom tropickom pásme, kde potrebujú dostatok slnka a vody v rôznych nadmorských výškach. Tento jedinečný ker vás dokáže očariť nielen svojím vzhľadom, ale aj príbehom, ktorý sa za každým jedným ukrýva.
Teraz máte šancu vypestovať si svoj vlastný kávovník s našou pomocou doma alebo si túto malú čerešničku ponechť, len tak na pamiatku!
Náš Džordžo vám daruje kávovník!
Pri objednávke nad 50 € od nás dostanete pravú kávovú čerešňu, z ktorej si môžete vypestovať vlastný kávovník. Stačí si pri objednávke zakliknúť bonus s kávovou čerešňou a bude vaša. Bonus platí od 8.2.2025 do vyčerpania kávový čerešní.
Máme pre vás jednoduchý návod:
Postup pre vypestovanie kávovníka:
1. Jemne odstráňte dužinu z čerešne kávovníka, aby ste nepoškodili zrnko. Dužina je jedlá, pokojne ju môžete olúpať v ústach.
2. Kávové zrnká namočte do vody na 24 hodín – tento krok podporí klíčenie.
3. Pripravte si vzdušný substrát zo zmesi rašeliny, piesku a perlitu.
4. Semená zasaďte vodorovne alebo špicatým koncom nadol do hĺbky asi 1 cm.
5. Pôdu udržiavajte vlhkú, no nepremočte ju.
6. Kávovník potrebuje teplotu 20–25 °C a vyššiu vlhkosť. Buďte trpezliví, klíčenie môže trvať 2–3 mesiace.
7. Rastlinku umiestnite na východné okno, kde dostane dostatok svetla, ale nie priame slnko.
8. Zalievajte pravidelne, aby bola pôda vlhká, nie premočená. Raz za čas použite hnojivo s vyšším obsahom dusíka, fosforu a draslíka.
Už teraz sa tešíme na vaše fotky čerstvo vypestovaných kávovníkov!